Page 1 of 1

Yaralanma & İyileşme

Posted: February 22nd, 2025, 5:20 pm
by GM - Naruto
Hasar Tipleri
Shinobi yaşamı beraberinde bir çok sağlık riskini getirir. Yaralanmalar, zehirlenmeler, yanıklar, kırıklar, çıkıklar, kopan uzuvlar ve kaybedilen saçlar bunlardan sadece bazılarıdır. Karakterler de bu hayatı sonuna kadar yaşadıkları için çoğu zaman vücut bütünlüklerini tehlikeye sokacak durumlarda kendilerini bulurlar.

Sistemde nümerik bir hasar kavramı bulunmamaktadır ancak bazı noktaları daha anlamlı hale getirebilmek adına hasarlar kategorize edilmiştir. Hasarlar bu kategorilerden ibaret değildir ancak aşağıda verilenler en sık karşılaşılan hasarlardır.
  • Kesici Hasar: Her türlü kesiği ve çiziği temsil eder. Kolayca yüzeysel kanamalara ve uzuv kaybına sebebiyet verebilir.
  • Delici Hasar: Vücuda saplanan her türlü saldırının verdiği hasardır. Derin kanamalara yol açabilir ve iç organlara zarar verebilir.
  • Ezici Hasar: Kemik kırılmalarının başlıca sebeplerindendir. Kafaya alınan ezici darbeler geçici bilinç bozukluklarına yol açabilir.
  • Yanıcı Hasar: Yüksek sıcaklığın sebebiyet verdiği hasar tipidir.
  • Enerji Hasarı: Elektriğin vücuda nüfuz etmesi ile oluşan hasardır. Tek bir bölgede yoğunlaşması o bölgeyi uyuşturup uzvu geçici olarak kullanılamaz hale getirebilir.
Katon teknikleri yanıcı hasar, Raiton teknikleri ise enerji hasarı oluşturur. Suiton ve Doton teknikleri genel olarak ezici hasar oluştururken Fuuton teknikleri kesici hasar verir.

Hasar veren kaynaklar (yakın dövüş hamleleri, Ninjutsu teknikleri vs.) genelde bu hasar tiplerinden bir veya bir kaçını referans ederler. Genelde bu referansın öncesinde hasarın boyutu bulunur, "kısıtlı kesici hasar", "yüksek miktarda yanıcı hasar" gibi.

Hasar önleyen kaynaklar da bu hasar tiplerine referans göstererek ne kadar önlediklerini belirler. Bu tanımın öncesinde, aynı hasar kısmında olduğu gibi, hasarın ne kadar engelleneceğine dair bir ibare bulunur, "yüksek oranda kesici hasarı engeller", "az miktarda enerji hasarı önler", gibi.

Bu formalizasyon tamamen aklınızda bazı kavramları canlandırabilmeniz ve farklı hasar kaynaklarını karşılaştırabilmeniz için geliştirilmiştir. Yöneticiler tarafından bir hasarın ne kadar kuvvetli olacağına karar verilirken de bu referanslara başvurulur. Yine de, sonucu yazılan olayın tümü dikkate alındığında ortaya çıkan hasar kaynağın tasvirinde yazandan farklı olabilir. Özellikle eğer bir hasar durumunun içerisine ateş, elektrik veya zehir gibi olgular giriyorsa son hasar çok farklı noktalara gidebilir.

Eğer çeşitli yaratım kuralları çerçevesinde bir hasar verme veya hasar engelleme özelliğine sahip içerik yaratıyorsanız (teknik veya ekipman gibi) buradaki hasar tiplerini referans gösterip ne kadar efektif olduğunu tanımlamanız onaylama sürecinde yöneticilere yardımcı olacaktır.

Yaralanmalar
Hasar bir karaktere uygulandığında yaralanmalara sebebiyet verir. Konu sonlarında karakterin oyun esnasında edindiği yaralanmalar bir tablo şeklinde oyuncuya sunulur. Bu yaralanmalar da hasarlar gibi gevşek bir kategorizasyona sahiptir ve aşağıdaki kategorilerden biriyle temsil edilir.
  • Ufak Yaralanma: Morluklar, hafif kesikler, düşük seviye yanmalar gibi hasarı temsil eder. Bu hasarlar kendi kendine hızlıca iyileşebilecek şeylerdir, lâkin bu süreç boyunca kişiye ufak rahatsızlıklar verebilirler.
  • Normal Yaralanma: Kesikler, kan kayıpları, burun kırılması, kas ezilmesi ve yanıklar gibi hasarları temsil eder. Bu hasarlar müdahale olmadan hızlıca iyileşmez ve müdahale yapılmazsa kişinin performansını düşürecek etkiye sahiplerdir.
  • Ağır Yaralanma: Derin kesikler, ağır yanıklar, çatlaklar gibi hasarları temsil eder. Bu tarz hasarlar eğer müdahale edilmezse kişiyi bir süre aktif görevden alıkoyabilir, performansını yüksek seviyede etkileyebilir.
  • Kırıklar: Kırılan kemikleri ve çıkan eklemleri temsil eden yaralanma biçimidir. Bu tarz hasarlar kişinin bir uzvunu komple kullanılamaz hale getirebilir, duruma göre görev alamaz hale sokabilir.
  • Zehirlenmeler: Her türlü zehirli maddenin kişiyi etkilemesini temsil eden yaralanma biçimidir. Zehrin türüne göre tedavi şekli, etki süresi ve gücü değişir. Genelde, müdahale edilmezse kişiyi uzun bir süre rahatsız edecek etkileri olur. Ölüme kadar gidebilen etkiler bulunabilir.
Yaralanmalar beraberinde negatif etkileri getirir. Bir yaralanma karaktere aktarılırken karakteri nasıl etkileyeceği de özetlenir. İlgili yaralanma karakterde kaldığı sürece açıklamasında barındırdığı negatif olguları karaktere hissettirir.

Bazı yaralanmalar birleşerek bir yüksek seviyeden tek bir yaralanma olarak temsil edilebilir. Örnek olarak, karakterin alacağı bir kaç ufak kesik ve kas ezilmeleri birleştirilerek normal bir yaralanmaya çıkartılıp tek bir kalemde belirtilebilir. Bunun asıl amacı oyunun takibini rahatlatmaktır.

Tüm bunlara ek olarak Shinobi'ler doğaüstü yeteneklere sahip olmaları sebebiyle normal bir insandan daha üst bir dayanıklılığa sahiptir. Bir sivilin kolunu kıracak bir hasar bir Shinobi'nin kolunu sadece morartabilir, bazı durumlarda bunu bile yapmayabilir. İki Shinobi karşılaştığında ikisi de birbirine doğa üstü bir kuvvet ile hasar vermeye çalışacağından bu hususun bir önemi pek olmaz fakat bir Shinobi'nin bir kaç duvarı parçalayacak kuvvette geriye fırlayıp molozların arasından herhangi bir ciddi yaralanma almadan çıkması olağan bir görüntüdür. Benzer bir hasara maruz kalacak bir sivil yüksek ihtimalle ölecek veya komaya girecektir.

İyileşme
Her bir yaralanmayı takip eden bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Bu süreç yaradan yaraya göre değişmektedir fakat en temel iyileşme parametresi zamandır.

Eğer karakteriniz bir konunun sonunda boşa çıkıyorsa ve dinlenmeye vakit bulabilecek konumdaysa bazı yaraları otomatik olarak iyileşir ve konu sonunda oyuncuya sunulmaz, sadece iyileştiğinden bahsedilir. Bu hasarların haliyle herhangi bir kategorisi yoktur.

Köy mensubu karakterler eğer konu sonunda hastaneye uğrama şansları varsa otomatik olarak bunu yaparlar. Hastane ücretsiz olarak göreve çıkan Shinobi'lere sınırlı bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu sebeple konuda alınan hasarların bir kısmının otomatik olarak tedavi edildiği varsayılır. Bu husus konu sonunda yöneticiler olarak otomatik ele alınır, yani oyuncuya finalde aktarılan yaralanmalar tedavinin ardından arta kalan yaralardır. Tüm bunlar ekran dışı gerçekleşir.

Her şeye rağmen karakter üzerinde kalan yaralanmalar için karakter hastaneyi tekrar ziyaret edebilir. Bu ziyaret oyuncu kararı ile gerçekleşir. Bu ziyaret sonucunda oyuncu Varlık Puanı (VP) harcayarak yaralarını iyileştirebilir. Her bir kategori için gerekli VP aşağıda belirtilmiştir:
  • Ufak Yaralanmalar - 1 VP
  • Normal Yaralanmalar - 2 VP
  • Ağır Yaralanmalar - 3 VP
  • Kırıklar - 2 VP
  • Zehirlenmeler - 2 VP
Bir karakterin hastane ziyareti yapması için gerekli tek şey "Dükkan" konusuna hangi yaralanmayı tedavi ettirmek istediğini yazmasıdır. Karakter VP'si yetmese bile yaralanmalarını tedavi ettirebilir ve negatif VP'ye düşebilir. Bu hususla alakalı detaylar için Maddi Varlık rehberini inceleyebilirsiniz.

Karakter tedavi görsün görmesin, kalan yaralanmalarını bekleyerek de atlatabilir. Karakter her bir konu bitirdiğinde zaman onun için biraz ilerleyeceğinden yaraları kategori düşebilir veya tamamen kalkabilir. Bununla beraber mevsim ilerlemesi gerçekleşirse bazı yaralar da otomatik olarak iyileşecek veya kategori değiştirecektir.

Hayati Yaralanmalar
Karakterler tüm bu kavramların dışında kritik hasarlar alabilir. Bu gibi durumlar hasar sistemi içerisinde ele alınmaz, konu içerisinde organik olarak çözüme ulaştırılmaya çalışılır.

Hayati yaralanmalar sebebiyle karakter eğer artık Shinobi hayatına devam edemeyecek bir hale gelirse GM kararı ile emekli edilebilir.