Page 1 of 2

Taijutsu

Posted: February 22nd, 2025, 11:45 pm
by GM - Naruto
Vücudun Sınırları
Taijutsu, Shinobi sanatları içerisinde en fiziksel olanıdır. Kullanıcının vücut enerjisi ile kas gücünün birleşmesi hususuna dayanır. Sıkı bir eğitim ile geliştirilir. Direkt olarak chakra gerektirmese de genelde kullanıcılar Taijutsu sanatını icra ederken vücutlarını chakra ile güçlendirerek performanslarını arttırırlar.

Taijutsu sanatı tek bir daldan ilerlemez, çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bağlamda çeşitli alanlarda ustalaşan kişilerin geliştirdiği farklı stillere sahiptir. Bu stillerde ustalaşmak disiplin ister ve eğer kişi bir stilde ciddi anlamda ustalaşmak istiyorsa kariyer odağının çoğunu oraya ayırması beklenir.

Stiller ve Kurallar
Stiller spesifik bir felsefi yaklaşım üzerinde geliştirilmiş bir yakın dövüş sanatını temsil eder. Bu felsefe dövüş ve çarpışmalara karşı stilin yaklaşımını gösterir. Stil bu perspektif üzerine kurulduğu için stilin öğretileri de bu çizgide olur. Genelde kişiler sadece stilin sunduğu taktiksel potansiyele değil, bu felsefi yaklaşıma göre de kendilerine en uygun dövüş sanatını seçerler.

Karakter bir stili öğrenmeye başladığında, stilin kapsadığı disiplin ve kuralları da kavrayıp çözmeye başladığı varsayılır. Bu edinim stilin seviyesinde belirtilen kazanımlarla karaktere aktarılır. Karakter bir stilde ilerledikçe o stilin sunduğu diğer kazanımları da repertuarına ekler, varolan kazanımlarını güçlendirir ve stil üzerindeki ustalığını arttırır.

Stillerin sunduğu kazanımlar genelde savaş anında karaktere fayda sağlayan, karakterin genel dövüş tarzını kuvvetlendiren ve spesifik bir dövüş tarzını benimsemesini ödüllendiren kazanımlardır. Genelde bu edinimler karakteri direkt olarak kuvvetlendirir, ancak bunun gerçekleşebilmesi için karakterin mantıksal olarak stilin içerisinde hamle yapıyor olması gerekmektedir. Ağır ve yavaş ancak kuvvetli bir stilde kendini geliştiren bir karakter eğer hızlı, isabetsiz ve ardına kuvvet koymadığı hamleler yapacak olursa stilinin getirilerinin bir anlamı olmayacaktır.

Stiller içerisinde edinilen kazanımlar sadece dövüş esnasında değil, başka zamanlarda da kullanılabilir. Örneğin bir stilin getirdiği denge kabiliyeti dövüş dışında da karakteri pozitif anlamda etkileyecektir.

Stiller "Çıplak El Stilleri" ve "Silah Stilleri" olmak üzere iki kategoriye ayrılır:

Çıplak El Stilleri
  • Juudaichi
  • Rinjoushou
  • Shinshouki
  • Suiseiki
  • Ayatsu
Silah Stilleri
  • Shinobi Ekipman Ustalığı (Kunai, Shuriken)
  • Kendou (Katana, Wakizashi, Tantou)
  • Iaido (Katana & Kın)
  • Musatsu (Wakizashi, Tantou)
  • Nagatsu (Bo Sopası, Yari, Naginata, Sansetsukon)
  • Kyodaichi (Bisento, Bo Sopası, Naginata)
  • Shigure (Katana, Naginata)
  • Bunshoku (Nunchaku, Sansetsukon)
  • Tessenjutsu (Tessen)
  • Hankyudo (Ok & Yay)
Çıplak el stilleri karakterin iki eli de boşken uygulanabilir. Silah stilleri ise sadece onunla ilişkilendirilen silah türleri ile icra edilebilir. Genelde silahlı stiller sadece o silahın tek bir tanesi ile icra edilebilinecek şekilde geliştirilmiştir, fakat bir çoğu çoklu silah kullanımı için ek "kabiliyet" barındırır.

Kabiliyet
Kabiliyet, stil içerisinde sınırı belli olan ve spesifik bir kalıba oturtulmuş kavramlardır. Her bir stil içerisinde çeşitli kabiliyetler bulundurur ve karakterler bunları öğrenebilir. Kabiliyetler spesifik bir husustaki ek bir eğitimi temsil ettiği için stilde seviye atlandıkça otomatik olarak edinilmez. Karakterin bunları öğrenmesi için ek olarak GP harcaması gerekmektedir.

Kabiliyetler genel olarak kalıpları belirli bir tekme/yumruk hamlesi, spesifik bir antrenman veya ünlü bir manevrayı temsil eder. Hem pasif hem aktif etkileri olabilir ve geniş bir yelpazeye sahiptirler ancak hiçbiri doğaüstü bir kavram barındırmaz. Bütün beceriler standart bir insanın öğrenebileceği cinsten, bir Shinobi'ye göre "sıradan" kabul edilen eğitimlerdir.

Kabiliyetler genel olarak sıradan ve doğal şeyleri temsil ettikleri için karakteriniz aslında mantıken bunları spesifik olarak GP ödemeden de hamlelerinde kullanabilir. Bu bağlamda, kabiliyeti "satın" almak aslında karakterinizin aktif olarak o spesifik kabiliyeti defalarca tekrar edip bilinçaltına işlemesini temsil eder. Kabiliyeti bilen birisinin yapacağı hamle bilmeyen birine göre çok daha yüksek bir oranda hamlesinde başarılı olacaktır.

Her bir stil seviyesinde üç adet kabiliyet bulunur. Bir stil seviyesinde bulunan üç kabiliyetten iki tanesi o seviyeye özel bir kabiliyettir, üçüncüsü ise "Ek Eğitim" adı verilen, her stilde ve seviyede aynı olan standart bir kabiliyettir.

"Ek Eğitim" tamamen pasiftir. Her stilin her seviyesinde aynı tanıma ve etkiye sahiptir, karakterin stilde ne kadar ek antrenman yaptığını temsil eder. Karakter "Ek Eğitim" kabiliyetlerini aldıkça stil üzerindeki eğitim seviyesini arttırır. Bu onu stili kullanan diğer kişilerden ayırır.

"Ek Eğitim" sistemsel olarak karakterin kabiliyetlerinin ucu ucuna yetişmediği durumlarda ek bir "öteleme" olarak ele alınır. Yani, karakterin yapacağı hamle kendi stat ve stil seviyeleri hususunda tam ucu ucuna yetersiz kalıyor ise ve yeterli ek eğitim seviyesine sahipse hamlesi başarılı kabul edilir. Bu husus yönetici turunda karaktere aktarılır, yani karakter kabiliyetlerinin yetmediği bir badireyi disiplini ve eğitimi sayesinde aştığının bilincinde olur. Bununla beraber eğer iki kişi bir stilde aynı seviyedeyse hangisinin daha usta olduğunu belirlemek için ek eğitim seviyeleri karşılaştırılır. Bunun bir sonucu olarak eğer iki karakter bir stilde aynı seviyeye, aynı "Ek Eğitim" kabiliyetine ve aynı statlara sahipse o stilde tamı tamına eşit oldukları varsayılır.

"Ek Eğitim" kabiliyeti her stil ve seviyede aynı olduğu için tanımı burada tek bir sefer yapılmıştır.
  • Ek Eğitim, [Rank]
    Karakter stilde ustalaşmak adına ek antrenmanlar yapar. Stilin felsefesini çözmek için okumalar yaparken bir yandan temel formlara tekrar çalışır, vücudunu stilin savaşa olan yaklaşımı hususunda geliştirir. Stilin daha nadir sayılabilecek formlarını araştırır, bunları öğrenir ve kullanmaya başlar. Bulabiliyorsa çeşitli farklı ustalarla antrenman yapar, kendisine benzer seviyedeki stil öğrencileri ile antrenman maçlarına katılır.
Taijutsu Teknikleri
Taijutsu bir Shinobi sanatı olduğu için doğal olarak tekniklere ve doğaüstü fenomenlere de sahiptir. Bir çok stil kendi içerisinde teknikler barındırır. Bu teknikler Ninjutsu teknikleriyle aynı mekanizmayla çalışır, yani chakra ve odaklanma gerektirir. Bir çoğunun el mührü bulunmaz ve kişinin vücut kuvveti ile doğru orantılı bir kuvvete sahiplerdir, ancak özünde Ninjutsu ile doğaları aynıdır. Taijutsu tekniklerinin elementi yoktur, Ninpou klasmanındadır.

Bir Taijutsu tekniğini öğrenebilmek için stilde teknik ile aynı seviyede olmanız gerekir. Yani bir teknik eğer B-Rank ise, tekniğin stilinde en az B-Rank olmadan tekniği öğrenemezsiniz.

Nasıl Öğrenilir?
Her bir stil D ile S arasında seviyelendirilmiştir. Bu seviyeler sırayla öğrenilir. Bir stili ilk defa öğrendiğinizde D seviyesinden giriş yaparsınız ve GP ödedikçe stilin basamaklarını tırmanırsınız. S-Rank'a ulaşabilmeniz için mutlaka oyun içerisinde bir usta bulmanız gerekmektedir. Bulduğunuz kişiyi size stilin en gizli sırlanırı öğretmesi konusunda ikna ettikten sonra GP harcayıp son seviyeye ulaşabilirsiniz.

Bir "Kabiliyet"'i, o kabiliyetin seviyesine stilde ulaşmadan öğrenemezsiniz. Kabiliyetler otomatik edinilmez, GP harcanmalıdır.

Benzer şekilde, Taijutsu tekniklerini de stilde teknik ile aynı seviyeye ulaşmadan öğrenemezsiniz.

Re: Taijutsu

Posted: February 23rd, 2025, 12:03 am
by GM - Naruto
Juudaichi
Juudaichi stili sert hamleler üzerine kuruludur. Stilin temelini ezici kas gücü üstünlüğü oluşturur ve kişinin defansını parçalayarak yenmek esastır. Stil, sağlam ve düzgün adımlama ile hareketi teşvik eder ve yerinde, güçlü darbeler ile rakibi indirmeye odaklanır. Darbelerin hızı stil için bir önem teşkil etmez, ancak hamlelerin rakibi bulması ve bulduğu noktadaki defansı kırıp geçmesi ile dövüşün kontrolü sağlanır ve avantaj elde edilir. Spesifik olarak darbelerin atılacağı yerler belirlenmez ve stratejik olarak vücudun önemli yerleri stil için pek bir önem teşkil etmez, zira, iyi oturtulan sert bir darbe, nereye vurulacak olursa olsun, kişiyi diskalifiye etmeye yetmelidir. Bu yüzden kullanıcı odaklı bir disiplin olduğu söylenebilir. Stilde ayak ve el kullanıma eşit önem verilir. Kullanıcı güçlü olmasa bile stilde ilerlediği sürece stilin formlarından ve duruşlarından gelecek avantajlar ile bu açığı kapatıp hamlelerine ekstra bir güç ekleyebilir, ancak bu stili genelde hali hazırda kas gücü yüksek kişiler tercih eder. Kyodaichi ile aynı soy ağacında bulunur. Kyodaichi dojoları genelde aynı müfredat içerisinde Juudaichi de öğretir.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 26th, 2025, 11:23 pm
by GM - Naruto
Rinjoushou
5 stil arasında en agresifi ve ateşlisi Rinjoushou'nun yoludur. Formu nefret dolu bir kaplana benzetilir. Seri ve agresif hamlelere odaklanılırken tekme kullanımı ön plana çıkar. Stilin en belirgin özelliği ise rakip üzerinde kesintisiz hamleler ile baskı oluşturup onu söndürmeye çalışmaktır. İradesi kırılan rakip, kullanıcının insafına bırakılır ve işi bitirilir. Hamlelerin gücünden ziyade ne kadar çok olduğu ve ne kadar seri olduğu daha ön plandadır. Tekmelere odaklanılması düşüncesiz hamleler uygulanırken kaybedilen gücü biraz olsun dengelese de, yanlış kullanıldığında kullanıcının dezavantajlı bir pozisyonda kalmasına sebep olabilir. Kullanıcı hızla pozisyon değiştirerek farklı açılardan saldırmayı da ihmal etmez. Bu stilin kullanıcının nefretinden güç bulduğu söylenir. Ezici üstünlük isteyenler bu stile yönelir.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 26th, 2025, 11:32 pm
by GM - Naruto
Shinshouki
Akrobatik ve hareketli bir stil olan Shinhouki'nin asıl amacı en az eforla en çok hasarı vermektir. Stilin hamleleri diğerlerine göre sadece uzvu savurmakla bitmez, ardından gelen momentumu da kullanmayı amaçlar. Yani, diğer stiller nasıl yumruk atılacağını öğretirken Shinshouki bu atılan yumruk ile kullanılan momentumu daha iyi nasıl kanalize edilebilineceği üzerine odaklanır. Bu yüzden, hamleler genelde çemberseldir ve her biri bir diğer hamlenin önünü açar. Zıplamalar, takla atmalar ve çelme takmalar stile destek olur. Kullanıcının gövdesini merkez olarak belirleyip çembersel bir şekil izleyen hamlelerde kullanıcı harcanan momentumun büyük bir kısmını bir sonraki darbesine aktarır ve böylece uzun dövüşlerde yorulma riskini minimuma indirir. Stilde ilerleyen kullanıcılar akrobatik ve hareketli hamlelerin avantajını ortaya çıkarır. Stilde gittikçe ustalaşan kullanıcıların hamleleri öngörülemeyen bir düzeye ulaşır.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 26th, 2025, 11:39 pm
by GM - Naruto
Suiseiki
Tüm çıplak el stilleri arasında en sakini ve defansif olanı Suiseiki'dir. Su gibi akışkan ve refleksif olmayı öğütler. Stilin temelinde defansif postür ve esnek hamleler bulunur. Kullanıcı bu esnekliğini gelen darbelerden olabildiğince kaçınmak için kullanır ve doğru zamanı bekler. Su, bulabildiği herhangi bir çatlaktan içeri dolup derinlere nüfuz eder ama çatlak olmadığı zaman da bulunduğu yerde sabırlı bir şekilde beklemeyi bilir. Kullanıcının da bu prensibi takip etmesi beklenir. Stil ayrıca tekmelerden ziyade yumruklara odaklanır, zira, kullanıcının tekmelerinin sürekli yere basılı kalması onun değişen durumlara aniden tepki verebilmesini sağlar. Stil her şeyden önce kullanıcının hayatta kalmasına önem verir. Bu stilde ustalaşan kişiler genelde barışçıldır ancak stilin avantajını doğru kavrayan saldırgan insanlar da nefretlerini dizginleyebilirse Suiseiki'nin sırlarını açığa çıkarıp rakiplerini dize getirebilir.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 26th, 2025, 11:44 pm
by GM - Naruto
Ayatsu
Eski gezgin keşişlerin geliştirdiği bir stildir Ayatsu. Medikal bilgilerini mükemmel kondisyonları ile birleştiren bu gizemli kişiler, kişisel savunmayı bir adım ileri götürmüştür. Ayatsu, rakibe odaklanan bir stildir. Rakibin vücudunu ona karşı kullanır. Stili öğrenmeye başlayan kişileri sıkı bir antremandan ziyade yorucu teorik bilgiler bekler. Kullanıcılar, tek bir hamlede kıkırdak parçalamayı, sadece iki parmaklarını kullanarak kemikleri yerinden çıkarmayı ve basınç ile kulak zarı patlatmayı öğrenir. Stil, mükemmel bir güç veya aşırı hızlı refleksler gerektirmez. Ancak kullanıcının doğru yerde doğru hamleleri yapabilmesi ve savaş alanını rakibinden daha iyi kontrol ediyor olması gerekir, zira tekniği icra etmek zordur. Yavaş ve kontrollü bir stansa sahiptir ve kullanıcıyı rakibin hassas noktalarına saldırmaya iter, zira başka bir yöne yapılacak saldırıda stilin formları işe yaramayacaktır. Defansif bir yönü olmayan bu stilde risk fazla olsa da getiri de büyüktür.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 26th, 2025, 11:49 pm
by GM - Naruto
Shinobi Ekipman Ustalığı
Silahlar: Kunai, Shuriken
Kunai ve shuriken, shinobilerin en ikonik silahları olarak gösterilebilir. Her shinobi mutlaka yanında bu silahları bulundurur ve bir çok durumda onları kullanmaktan çekinmez. Bu durum da, bir çok shinobinin bu araçlar ile bir bağ kurmasına ve antrenman rutinine bu silahlarla olan kabiliyetlerini arttırma üzerine çalışmalar eklemesine sebep olmuştur. Bu stil de, karakterin kendini bu iki silahın kullanımında geliştirebilmesi için bulunmaktadır.

Karakterler, bu stili almasa bile bu ekipmanlar ile standart bir seviyede dövüşebilecek kadar eğitimi akademide aldıkları varsayılır. Bu eğitim Temel Shinobi Eğitimi başlığında detaylandırılmıştır.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 27th, 2025, 12:04 am
by GM - Naruto
Kendou
Silahlar: Katana, Wakizashi, Tantou
Kendou en köklü ve en eski Taijutsu stillerinden biridir. "Kılıcın yolu" anlamına gelen ismi ile, derin bir felsefeye sahip olan bu stili hemen hemen herkes gördüğü an tanır. Ancak eski olması, geçerliliğini kaybettiği anlamına gelmez. Yüzyıllar boyunca geliştirilip mükemmelleştirilen Kendou, hem bir spor hem de efektif bir savunma sanatı olarak kullanılır. Stilin formları belirgindir ve rastgele hamlelere izin vermez. Kullanıcı sürekli belirli bir stansı korumalıdır ve stilin formlarını bozmamalıdır. Silahını boş boş sallamamalı, her an saldırıya hazır beklemelidir. Genel stanslardan biri, kılıcı 45 derece açı ile rakibe doğru doğrultmaktır ancak buna benzeyen herhangi bir stans da bunun yerine kullanılabilir. Stilin aşırı katı kuralları yeniden yorumlamayı kısıtlasa da, stilin gücü disiplininde saklıdır. Efektif saldırı ve savunma yöntemlerini öğreten stil, spesifik formları ile öğrenimi kolaylaştırır. Bu yüzden en çok tercih edilen stiller arasında sayılabilir.

Stilin en çok randıman verdiği silah katana olsa da, wakizashi ve tantou ile de formları icra edilebilir. Silah kısaldıkça stilin efektivitesi azalır.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 27th, 2025, 12:13 am
by GM - Naruto
Iaido
Silahlar: Sadece Katana (Stilin kullanımı için bir kın gereklidir.)
Kendou kadar eski olmasa da, Iaido, geçmişini yüzyıllar öncesine kadar götürebilir. Dövüş stilinden ziyade, savaş sanatlarının doruk noktası olarak ustalar tarafından ortaya atılan Iaido günümüzde gerekli sabıra sahip herkes tarafından kullanılabilir. Iaido, tek bir hamlede rakibi alt etmeye odaklanır ve bu yüzden formlarında katana sürekli kınında bekletilir. Kınından çekilip hamle yapıldıktan sonra, kullanıcı defansa geri döner ve kılıcı kınına geri koyar, bir sonraki hamle için hazırlanır. Hamlelerin kendisi hızlı olsa da hazırlanmak süre ister ve bu kullanıcıyı açıkta bırakır. Stil riskli olsa da hamleler ölümcüldür ve getirisi yüksektir. Iaido ustaları tek bir hamle ile uzuv kopartabilecek şiddette hamleler yapabilmektedir. Kılıcı ustalar vaktinde bellerinde taşımış olsalar da, bir çok shinobi sırtında veya belinin arka tarafında da taşıyıp sıkıntı olmadan stili icra etmektedirler.
► Show Spoiler

Re: Taijutsu

Posted: February 27th, 2025, 12:20 am
by GM - Naruto
Musatsu
Silahlar: Wakizashi, Tantou
Musatsu aslen suikastçi geishalar tarafından geliştirilmiş bir stildir. Bu suikastçiler, geisha kılığında soyluların evlerine kabul edildikten sonra doğru zamanı bekleyip hedeflerini öldürürler ve hemen ortadan kaybolurlardı. Onlarla karşılaşan shinobi ve samuraylar, dışarından bakıldığında kendilerinden beklenmeyecek kadar birebir dövüşte yetenekli olduklarını anlatırlardı. Musatsu bu bağlamda çeviklik üzerine kuruludur ve agresiftir. Stili kullanan kişi bu çevikliği tantou ve wakizashinin kolay kontrol edilebilirliği ile birleştirir. Stilin hamleleri hızlı ve çeviktir, saplama yerine kesme tercih edilir. Rakibin kasları ve damarları isabet alınır. Stilin ana noktası, rakibin kaslarına zarar vererek etkili savaşmasını engellemek ve yavaş yavaş, kan kaybından rakibi güçsüz düşürüp ona üstün gelmektir. Kullanıcı, antremanlar ile ufak silahları çevik bir biçimde kullanmayı pekiştirirken teorik bilgiler ile de vücudun zayıf noktalarını öğrenir. Stil, ileri seviyelerde, iç organları hedef almayı öğretir.
► Show Spoiler