[Jounin Sınavı] Genel İşleyiş ve Kurallar

Sunagakure - Kusagakure ortaklığında Abeno Ovası'nda gerçekleşen sınav.
Locked
User avatar
GM - Naruto
Game Master
Game Master
Posts: 2811
Joined: August 25th, 2018, 6:19 pm

[Jounin Sınavı] Genel İşleyiş ve Kurallar

Post by GM - Naruto » September 20th, 2020, 4:57 am

Giriş
Jounin sınavı, RP içi bir etkinlik ve masa üstü bir oyunun karışımı olarak tasarlanmıştır. Oyuncular günlük yapacağı hamleleri bildirir, GM'ler bu hamleleri yorumlayarak o gün olanları özetler, gerekiyorsa RP içi konuları açarlar, ardından gündüz geceye ilerler ve süreç tekrar eder. Sınavın nihai amacı takımca sahip olunan parşömeni korumak ve diğer takımın parşömenlerini elde etmektir.

Genel Kurallar
Sınav 7 günden oluşmaktadır. Her bir gün bir "sınav turu" olarak tanımlanır. Her bir gün, yani sınav turu, gündüz ve geceye bölünmüştür. Bunlar da "gündüz" ve "gece" safhaları olarak tanımlanmıştır. Gündüz safhası sabah 6 - akşam 6 arasını kapsar. Gece safhası ise akşam 6 - sabah 6 arasını kapsamaktadır. Her bir safha başlangıcında, her bir oyuncu o safhada ne yapacağını önceden belirlenmiş bir hamle listesinden seçer ve bunu gerçekleştirir. Bu hamleler bir yere gitmek, nöbet tutmak, uyumak veya tuzak kurmak gibi şeyler olabilir ve bir sonraki kısımda detaylandırılmıştır. Eğer bir hamle gerçekleştirirken oyuncu başkaları ile karşılaşacaksa GM bu durum için ayrı bir konu açar. Eğer oyuncu bir safhada hamlesini gerçekleştirirken birileriyle karşılaşmazsa konu açılmaz.

Gündüz ve gece safhasında yapılacak hamleler sınırlıdır ve bir listesi mevcuttur. Bu listenin dışında hamleler alınamaz veya uygulanamaz. Bir oyuncu bir hamleyi seçtiğinde tüm safha boyunca onunla uğraştığı varsayılır. Gündüz için RP içi bir sınırlama olmasa da gece safhasında üssü terk etmek sınav kuralları gereği yasaktır, gece safhasında üs bölgesi dışında yakalanan kişiler diskalifiye edilir. Bu kural, 7. günün gece safhası için geçerli değildir.

Hamleler aşağıda safha farklılıkları ile beraber listelenmiştir. Bazı hamleler özel ekipman gerektirir. Bunlar bir sonraki kısımda açıklanmıştır.
  • Nöbet Tutma: Oyuncu üslerinin tasvirinde belirlenen 5 alandan birinde nöbet tutar. Gün boyunca o alanı merkez olarak kabul ederek üssün güvenliğini sağlamaya çalışır. Üssün diğer kısımlarını da arada sırada gezdiği varsayılsa da asıl olarak seçtiği lokasyonda nöbetini gerçekleştirir. Gece safhası sırasında bu hamle uygulanırsa kullanıcının dinlenmesini engeller.
  • Üsten Ayrılma: Oyuncu üssü terk eder ve seçeceği bir lokasyona gider. Bu başka bir üs veya alanın merkezindeki kaynak merkezlerinden biri olabilir. Oyuncu yola çıkarken nasıl gideceğini, yanına neler alacağını tasvir etmelidir. Gece üsten ayrılmak sınav kurallarınca yasaklanmıştır ve sorumluluk tamamen şahsın üzerindedir, ancak sizi fiziksel olarak üste kalmaya zorlayan bir durum yoktur.
  • Dinlenme: Oyuncu üs içerisinde seçtiği bir lokasyonda dinlenmeye çekilir. Uyur, meditasyon yapar veya yaralarıyla ilgilenir. Yaralarıyla ilgilenebilmesi için üste en az bir adet medikal çanta bulunmalıdır. Bu hamlede oyuncu aktif olarak nöbet tutmadığı için üssün diğer kısımlarında olup bitenden pek haberdar olmayabilir. Gece uygulandığında kullanıcı kendine medikal müdahale yapsa da dinlenmiş sayılır.
  • Tuzak Kurma: Oyuncu üs içerisinde seçeceği bir noktayı tuzaklarla donatır. Bunun için üste en az bir tuzak pakedi olmalıdır. Bu hamle kullanıcıyı meşgul ettiğinden üssün diğer kısımlarının güvenliğini sağlayamaz, koruyamaz. Gece uygulanırsa dinlenmeyi engeller.
  • Avlanma: Kullanıcı üssün çevresinde avlanır ve iki birim yiyecek edinir. Bu üssün çevresinde yapıldığından gece uygulanması güvenli bir hamledir, ancak dinlenmeyi engeller.
Safhalar ve Turlar
Safha ve tur geçişlerinde oyuncuların belirlenen konulara mesaj atmaları gereklidir.

Bir safha bitip diğer başlarken üssünüze ait forumda bulunan "Hamleler" başlığına GM, bir sonraki safha için hamle atabileceğinizi bildirir. Ardından oraya her bir oyuncu o safhada neler yapacağını, yukarıdaki bir listeden hamle seçerek yazar. Ardından yöneticiler zamanı ilerletir, gerekli konuları açarlar.

Tüm takımların o safha ile alakalı konuları tamamlandığında GM "Hamleler" başlığına o safhanın bir özetini o takım için geçer, ardından yeni hamlelerini ister.

Gece safhası bitip gündüz safhası başladığında GM her takıma özel alanlarında "Gün Sonu" adı altında gün içinde olan biteni özetlediği bir konu açar. Bu konular akşam vaktinde, üste geçmektedir. Her oyuncu kendi takım konusuna minimum 2, maksimum 5 RP yazmak zorundadır. Oyunculara bu konulardaki RP'lerini tamamlamaları için 3 günlük bir süre verilir. Bu konuda oyuncuların bir sonraki günün planını ve stratejisini RP içi olarak karakterleri ile kurmaları (veya kurmamaları) beklenir. Tüm RP'ler strateji içerikli olmak zorunda değildir. Karakterlerin kendi aralarındaki iletişimleri ve sohbetleri, gün içinde yaşadıkları şeyler hakkında hissiyatları ve birbirleri hakkındaki görüşleri yansıtılabilir.

Bu RP'ler tamamlandığında gece safhası gündüz safhasına ilerler ve döngü tekrar eder.

Bir safha başladıktan sonra safha bitene kadar herhangi bir anda size özel bir konu açılabilir. Üssü terk edip bir kaynak alanını veya başka bir üssü ziyaret ettiğinizde sizin oyuncu olarak karar vermeniz gereken bir durum söz konusu olabilir veya üssünüzde nöbet tutarken benzer bir durum gerçekleşebilir. Bu tarz bir durum olduğunda GM sizin için bir konu açar ve bu konuda katı bir pasiflik süreci içerisinde RP yaparsınız.

Söz konusu konularda başka takımlardan oyuncularla karşılaşabilme ihtimaliniz olabilir. Bu tarz durumlarda oyuncuların birbirlerini fark etme durumu önem kazanır. Oyuncular aynı ortamdaysa ancak birbirlerinden haberdar değillerse her iki oyuncu veya oyuncu grubu için ayrı bir konu açılır, oyuncular birbirlerini fark ettikleri anda konular birleştirilir ve ortak, açık bir forumdan konu ilerlemeye devam eder. Eğer oyunculardan biri aktif olarak karar alıyor, diğer oyuncu pasif bir hamle içerisinde safhasını geçiriyor ise diğer oyuncu karar alma vakti gelene kadar NPC olarak kabul edilir. Bunun için üsse sızmaya çalışan bir grup oyuncu ve nöbet tutan başka bir oyuncu örneği verilebilir: Nöbet tutan oyuncu üsse sızmaya çalışanların farkına varana kadar özel konuya sahip olmayacak, bir NPC muamelesi görecektir. Oyuncu onları fark ettiğinde ortak konuya alınabilir, eğer huysuzlanır ve şüphelenmeye başlarsa ayrı, özel bir konuya çağrılabilir.

Eğer yaptığınız hamle bir konu açılmasına sebebiyet vermiyorsa GM safha özetinde başınızdan geçenleri size bildirir.

Kaynaklar ve Ekipmanlar
Takımlar sınava takım başı toplamda 2 medikal çanta ve 6 birim gıdayla başlarlar. 1 birim gıda, bir shinobinin bir günlük yemek ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Shinobilerin her biri sınav alanına yalnızca 1 set temel shinobi ekipmanı sokabilir. Shinobi haplarının içeri sokulması kesinlikle yasaktır. Shinobilerin dövüş stillerini uyguladıkları silahlar ve özel ekipmanların sokulması ise serbesttir.

Sınav alanında bulunan 5 üs dışında, alanın tam ortasında 4 adet kaynak kampı bulunmaktadır. Bu kamplar birer tenteden oluşmaktadır ve bu tentelerin olduğu yerde çeşitli çantalar bulunmaktadır. Alanlarda bulunan kaynaklar sınırlıdır ancak her gece yenilenir.

Bu 4 kamptan iki tanesi gıda için ayrılmıştır. Gıda kamplarının her birinde üç birim gıda bulunur. Her birim ayrı bir çantadadır.

Diğer iki kamptan bir tanesi medikal eşyalar, diğeri ise teçhizat çantaları bulundurmaktadır. Medikal kampta günlük 2 adet medikal çanta bulunur. Bu çantalardan bir tanesi, bir kişinin yaralarını tedavi etmeye yeterlidir. Teçhizat kampında günlük 2 çanta bulunur. Bu çantalardan bir tanesi içerisinden rastgele bir tuzak mekanizması çıkar, diğerinde ise nadide bir ekipman bulunur.

Medikal çanta ve tuzaklar, ilişkilendirildikleri hamlelerde kullanılırlar. Medikal çantalar tek kullanımlıktır, tuzaklar kurulduktan sonra geri toplanamaz. Yemek çantaları da tek kullanımlıktır ve bir kişiyi doyurur. Dinlenme ve yemek yeme, kişinin performansını etkiler. Bu bir sonraki kısımda açıklanmıştır.

Sözkonusu tüm çantalar nispeten hafif ve ufak olduklarından bir kişi birden fazla çanta taşıyabilir.

Performans
Karakterlerin performansları sınav boyunca değişiklik gösterecektir. Bu değişiklikler uykuya, açlığa ve sağlık durumuna bağlıdır.

Bir oyuncu karakteri her gün bir öğün yiyecek tüketmeli ve gece uyumalıdır. 2 safhayı, yani tam bir günü yiyeceksiz geçiren karakterlerin performansı "Düşük" olarak kabul edilir. Bununla beraber ardı ardına iki gece dinlenmeyen karakterler de ertesi güne "Düşük" performans ile başlarlar. Bu iki durum aynı anda gerçekleşirse, yani bir karakter hem yiyecek hem de uyku sebebiyle "Düşük" performansa gerilerse, performansı "Vasat" olarak adlandırılan daha kötü bir seviyeye düşer. Bu durumlardan biri düzelirse performans tekrar "Düşük"'e yükselir, son kalan sıkıntı da giderilirse kişinin performansı standart haline geri döner.

"Düşük" performans kullanıcının bir tık daha yavaş olmasına, gün içerisinde daha az chakra yoğurmasına ve daha yorgun hissetmesine sebebiyet verir. "Vasat" performanslı kişiler ise neredeyse yarı yarıya performanslarını kaybederler.

Tüm bunlara ek olarak sınav sırasında karakterler yaralanabilir. Yaralanan karakterlerin aldığı hasarların onları nasıl etkilediği yöneticiler tarafından direkt olarak onlara bildirilecektir. Ciddi olmayan ufak yaralanmalar tek bir medikal ekipman ile tedavi edilebilir ancak orta ve ağır seviyede yaralanmalar birden fazla ekipman veya birden fazla dinlenme süreci gerektirebilir. Bunlar durumsal olarak ele alınır. Eğer bir karakter kendini tedavi etmezse performansını düşüren etkilerle karşılaşabilir.

Sınav ölümcüldür. Herhangi bir ölümcül yaralanma durumunda müdahale edilmeyecek, sınav durdurulmayacaktır.

Parşömen
Her takım başlangıçta bir tane parşömene sahiptir. Bu parşömen 1.5 metre uzunluğunda, 20 santimetre çapında bir silindir şeklindedir. Kırmızı renklidir. Mühürlüdür, fiziksel yöntemlerle açılamaz ancak zarar görebilir. Sırta asılabilmesi için bir kuşağa sahiptir. Oldukça ağırdır, taşınması için efor gerekmektedir.

Oyuncular üslerindeki bölgelerden birinde parşömenlerini depolarlar. Parşömen saklamaya uygun değildir. Gözden uzak bir yere, mesela varsa bir dolabın içine veya çalıların arasına koyulabilir ancak kazılıp yerin içine koyulamaz, derinliği bilinmeyen rastgele bir su kütlesinin içine atılamaz, tamamen erişilemeyecek yerlere koyulamaz, alanların dışında bir yerde depolanamaz. Oyuncular birden fazla parşömeni tek bir lokasyonda konumlandırabildikleri gibi ayrı yerlere de konumlandırabilirler. Safha geçişlerinde oyuncular parşömenleri üs içerisinde herhangi bir zaman kaybı olmadan hareket ettirebilirler.

Parşömenler zarar görebilir. Yarısından fazlası zarar görmüş olan parşömenler sınav sonunda geçerli sayılmayacaktır.

Bir takımın final parşömen sayısı, son günün bitişini işaret eden şafak sırasında üste bulunan parşömen sayısı ile ölçülür. Bundan öncesi veya sonrası herhangi bir anlam ifade etmez. Oyuncular parşömenlerini kaybedebilir, tekrar elde edebilir, başka parşömenler çalıp onları tekrar kaybedebilir. Parşömenlerin el değiştirmesi konusunda bir sınırlama yoktur. Şafak söktüğü anda üste bulunan parşömen sayısı asıl belirteçtir.

Bir üste bulunan parşömen sayısı, o üssün sahibi olan takımdan kaç Jounin çıkacağını belirler.

Karşılaşmalar
Sınav boyunca başkalarıyla aktif olarak rekabet ediyor olacaksınız. Bu da sizleri onlarla karşı karşıya getirecek. Diğer shinobilerle konuşmayı ve anlaşmayı her zaman deneyebilirsiniz, şiddete başvurmak zorunda değilsiniz. Ancak eğer olay artık kelimelerin değil, yumrukların konuştuğu bir aşamaya gelir ise, bu duruma "Karşılaşma" diyeceğiz.

Karşılaşmaların oyuncu sınırı yoktur. Herhangi bir sayıda oyuncu herhangi bir sayıda oyuncu ile karşı karşıya gelebilir. Bu durum organik oluşur, düelloya davet gibi bir durum söz konusu değildir. Sınav süresi boyunca hepinizin savaşma ve zarar verme yetkisi mevcuttur.

Böyle bir durum oyuncular arasında gerçekleşirse "Arena Modu" aktif edildiğine dair bir mesaj GM mesajında görülebilir. Bu durumda arena kuralları o andan itibaren geçerli olacaktır. Turlar en hızlı şekilde, en minimal olarak girilecektir. Karşılaşma sonlandığında "Arena Modu" deaktif edilecek, o andan itibaren standart RP kuralları geçerli olacaktır. Bunun sebebi, gireceğiniz karşılaşmanın yalnızca sizi değil, süre açısından sınavdaki tüm diğer adayları etkileyecek olmasıdır.
Bu hesaba atılan PM'ler kontrol edilmemektedir.
User avatar
GM - Naruto
Game Master
Game Master
Posts: 2811
Joined: August 25th, 2018, 6:19 pm

Re: [Jounin Sınavı] Genel İşleyiş ve Kurallar

Post by GM - Naruto » November 26th, 2020, 9:53 pm

Soru - Cevap başlığında aşağıdaki ifade geçmektedir:
Cynic wrote:
September 24th, 2020, 10:20 am
Haritadaki ikonların boyutu sebebiyle pek belli olmuyor fakat alan büyük.

Alanı yatay doğrultuda bir ucundan bir ucuna bir Shinobi maksimum hızında ortalama 5 saatte kat edebilmektedir.
Bu ifade, sisteme bir gerçeklik payı katmak için sunulmuştur. Sistemsel olarak, oyuncuların hamle harcayarak haritadaki herhangi başka bir lokasyona gidip gelmeleri zamandan ve uzaklıktan bağımsız olmak üzere bir safhaya denk gelir. Uzak lokasyonlar "iki safha", yakın lokasyonlar "yarım safha" gerektirir gibi bir durum söz konusu değildir. Üsten çıkılıp başka bir yerin ziyaret edilmesi net olarak tek bir safha harcanması anlamına gelir.

Mesajın başındaki alıntıda bulunan cevap kafa karışıklığı oluşturduysa özür dileriz.
Bu hesaba atılan PM'ler kontrol edilmemektedir.
Locked

Return to “Jounin Sınavı”