Beceriler

Karakterlerin genel gelişimleriyle alakalı rehberleri içeren bölüm.
Locked
User avatar
GM - Naruto
Game Master
Game Master
Posts: 2811
Joined: August 25th, 2018, 6:19 pm

Beceriler

Post by GM - Naruto » February 21st, 2025, 1:05 am

Eğitim, Öğretim
Beceriler, karakterin spesifik bir alandaki bilgisini veya yatkınlığını temsil eder. Beceriler doğa üstü yetenekleri kapsamaz, bu alanlar daha çok kişinin fiziksel ve zihinsel eğitimine odaklıdır. Bazı beceriler genel geçer konseptleri tanımlasa da becerilerin çoğu spesifik olarak Shinobi'ler tarafından yoğunlaşılan alanlardan oluşur. Bu bağlamda bu konuların Shinobi'lerin görevlerini daha iyi yerine getirebilmeleri için hazırlanmış özel eğitimler oldukları söylenebilir.

Beceriler F seviyesinden başlayıp SS+ seviyesine kadar ilerler. Karakterler tüm beceriler hususunda giriş seviyesinde kabiliyete sahiptir. Bu giriş seviyesini oluşturan eğitim karakterlere Akademi'de verilir.

F - D+ arası seviyeler Akademi eğitimini temsil eder. F seviyesi sadece geçer not alarak o konuda mezun olunduğunu gösterir. D+ - Rank ise o konuda ek ders alındığı ve karakterin boş zamanlarında da bununla ilgilendiği olarak yorumlanır. C - Rank ve üzeri, karakterin o konuda bir profesyonel olduğu anlamına gelir. Karakter bu konudan para kazanabilecek kadar bilgili ve yetkindir, eğer bu işin bir turnuvası veya yarışması yapılıyor ise düzenli olarak ilk üçe girmesi beklenir. A - Rank civarı karakterin konunun üstadı olduğunu gösterir. Bu seviyelerde karakter alanının sayılı ustalarındandır ve eğer tanınıyorsa parmakla gösterilir. S - Rank ve üstü "gizli hoca" klişesini temsil eder.

Bununla beraber beceri açıklamalarında seviyelere istinaden "Düşük" - "Ortalama" - "Yüksek" ibareleri bulunmaktadır. F - D+ arası "Düşük", C - A arası "Ortalama", A+ ve üstü "Yüksek" olarak kaba bir sınır çizilebilir.

Bu örnekler ve sınırlar kafanızda bazı sınırları canlandırmak için verilmiştir. Ayrıca bir beceriye yatırım yapmamış olmanız sizin rolünüzü etkilemek zorunda değildir. Yani karakteriniz "İzcilik" becerisinde F - Rank olabilir ama kendisini çok iyi bir gezgin olarak tanımlıyor olabilir. Böyle bir karakter oyun içerisinde başarısız olduğu beceri testlerini de basitçe şanssızlık olarak yorumlamakta özgürdür.

Seviye ilerlemesi şu şekilde gerçekleşir:
FF+EE+DD+CC+B -> B+AA+SS+SSSS+
Her bir beceri, bir stat ile eşleştirilmiştir. Bu stat o beceriyi pasif olarak kuvvetlendirir. Yani bir beceri ile eşleşmiş statı yüksek olan karakterler becerilerini zor anlarda var olan seviyeden daha yukarıda kullanırlar. Bu hususlar özellikle becerinin karakterin yapmaya çalıştığı şeyin zorluğu ile kafa kafaya denk geldiği durumlarda kendini gösterir. Beceri ile eşleşen statı düşük olan karakterler tam becerilerinin sınırındaki bir zorluğa sahip aktivitelerde başarısız olacakken ilişkili statı yüksek olan karakterler ucu ucuna başarı gösterecektir.

Bununla beraber eğer iki karakterin becerileri denk ise, aralarında hangisinin o beceride daha iyi olduğu karakterin statlarına bakılarak belirlenir. Eğer iki karakterin hem becerileri hem de statları eş ise, iki karakter de tam anlamıyla o beceride aynı seviyede oldukları varsayılır.

Etkiler
Beceriler oyuna aktif ve pasif olarak etki ederler.

Becerilerin aktif olarak oyuna etki etmesi için onları kullandığınızı turunuzda belirtmeniz gerekir. Yani oyuncu bir hamle dener, yönetici turunda karakterin kullanmak istediği becerinin seviyesi ile yöneticinin aklındaki zorluk seviyesi karşılaştırılarak yorumlanır, ardından turun sonucu belirlenir. Yönetici turunun içerisinde kullanılan becerinin bu konu ile geçerli olup olmadığı veya başarılı olup olunmadığı gibi geri bildirimler olabildiğince açık bir şekilde karaktere aktarılır.

Pasif olarak becerilerin oyuna etki etmesi ise otomatik gerçekleşir. Yöneticiler turları yorumlarken karakterlerin becerilerini de göz önünde bulundurur. Eğer karakterin bir becerisi o an pasif bir şekilde çalışıp oyuncuya fayda sağlayacaksa, tura bu husus yedirilir. Bu durum karakterin ilk kez gördüğü bir şey hakkında bir bilgi kırıntısı hatırlaması gibi mental durumlar olabilecekken, göz ucuyla fark ettiği bir ani saldırıdan son anda kurtulması gibi fiziksel durumlar da olabilir. Bu durumlarda da karakterin becerisi sayesinde bu badireyi atlattığı mutlaka kendisine yönetici turunda aktarılır.
Bu hesaba atılan PM'ler kontrol edilmemektedir.
User avatar
GM - Naruto
Game Master
Game Master
Posts: 2811
Joined: August 25th, 2018, 6:19 pm

Re: Beceriler

Post by GM - Naruto » February 22nd, 2025, 10:59 pm

Beceri Listesi
Beceriler 12 ayrı konuya ayrılmıştır ve aşağıda açıklamaları ile sunulmuştur. Açıklamalar becerinin genel ilerleyişi hususunda fikir vermek ve ilgili beceri ile neler yapabileceğiniz hususunda sizleri bilgilendirmek adına düşük, ortalama ve yüksek şeklinde kaba bir ayrım yapılarak açıklanmıştır. Bu ayrımın belirginleştiği spesifik seviyeleri yoktur, gelişim zincirleme ve homojen bir şekilde gerçekleşir.

Beceriler aşağıdaki açıklamalarda verilen örnekler ve etkilerle sınırlı değildir. Eğer bir olgu açıklamada bulunmuyorsa ancak becerinin mantıksal olarak bir parçası olması gerekiyor ise karakter o olguyu gerçekleştirirken becerinin pozitif etkisini hissedecektir.

Atletizm (Güç)
Atletizm karakterin koşma, yüzme, tırmanma, bir şeyler taşıma gibi fiziksel aktiviteleri ne kadar iyi yapabildiğini temsil eder. Bu faaliyetlerin chakra ile güçlendirilmiş versiyonları da bu becerinin alanına girer. Atletizm becerisini geliştirmek için karakter sık sık spor ve antrenman yapar, uzun yürüyüş ve koşma aktivitelerine katılır.
  • Düşük seviyelerde karakterin beceriyi ilgilendiren aktivitelerde daha geç yorulmasına, daha az hata yapmasına sebebiyet verir. Düşük seviyelerde chakra ile kuvvetlendirilmiş aktivitelere pek bir etkisi yoktur, karakter daha çok fiziksel aktivitelerin doğru ve düzgün yapılmasına odaklanır.
  • Ortalama seviyelerde karakter becerinin alanına giren aktivitelerde chakra kontrolünü de kuvvetlendirir. Bu tarz aktiviteleri uzuvlarına chakra göndererek yaptığında normalden daha az chakra harcamaya başlar ve kendi seviyesindeki diğer Shinobi'lere göre daha yüksek bir performans gösterir. Eğer karakter ayağına chakra odaklayıp bir yüzeyde yürüyorsa, kendi ağırlığından fazlasını daha rahat taşımaya başlar. Bununla beraber bu aktiviteleri yorulmadan daha uzun sürelerce yapabilir hale gelir.
  • Yüksek seviyelerde karakter her türlü fiziksel aktivitede çok az yorulmaya başlar, özellikle vücudunu chakra ile güçlendirirse muazzam bir performans sergilemeye başlar. Uzunca süreler bu aktiviteleri yapabilir, chakrasını çok efektif kullanacağı için kolay kolay yorulmaz.
Akrobasi (Çeviklik)
Akrobasi karakterin zıplama, dengede durma, havada ani hareketler yapabilme, bozulan dengesini tekrar kurabilme ve vücudunu olağanın üzerinde esnetebilme gibi faaliyetlerdeki performansını temsil eder. Bu faaliyetin chakra ile güçlendirilmiş varyasyonları da bu beceriyi ilgilendirir. Bu beceriyi geliştirmek için karakter sık sık vücut esnetme antrenmanları yapar, kendini zorlu şartlar altında dengede tutmaya çalışır ve akrobatik hareketler öğrenmek adına eğitimler alır.
  • Düşük seviyelerde karakter basitçe dengesini nasıl koruyabileceğini çözer. Normal şartlar altında bir Shinobi'nin sendelemesine veya dengesini kaybedip düşmesine sebebiyet verecek durumlarda postürünü daha rahat toparlar. Zıplarken veya yüksek bir yerden düşerken dengesini daha iyi korur. Düşük seviyelerde chakra ile güçlendirilmiş aktivitelere pek bir etkisi olmasa da karakterin akrobatik hamlelerinin performansı yükselmeye başlar. Karakter uzuvlarına daha iyi hakim olmayı öğrenir.
  • Ortalama seviyelerde karakterin chakrasını kullanarak yapacağı aktiviteler kuvvetlenmeye başlar. Kullanıcı chakrasını kullanarak yapacağı zıplamalarda mesafeleri daha iyi tutturabilmeye başlar, havada kendine çok daha iyi momentum verebilir. Uzuvlarına ve eklemlerine göndereceği chakra ile kendini daha rahat esnetir ve normal bir Shinobi için durması zor pozları çok daha uzun süre koruyabilir. Bununla beraber dengesini hem yerde hem de havada çok daha iyi korumaya başlar.
  • Yüksek seviyelerde karakterin denge ve keskin hareket kabiliyeti çok yükselir. Çok zor şartlar altında dengesini koruyabilir ve havada yoktan momentum var ediyormuşçasına hamleler yapabilir. Vücudunun her bir uzvunu mükemmel bir şekilde kullanabilir hale gelir. Chakra ile kuvvetlendirdiği eklemleri ve uzuvları ile vücudunu eğitimsiz bir insana imkânsız gibi gelecek pozlara sokabilir.
El Hassasiyeti (Çeviklik)
El hassasiyeti karakterin el ve parmaklarına ne kadar iyi hükmedebildiğini temsil eder. Çalgı çalmak, ince işçilik isteyen bir aleti kullanmak, kişinin elindeki silah üzerinde tam hükum sağlaması ve yan kesicilik yapmak gibi çok geniş bir spektrumdaki olgular bu becerinin alanına girer. Karakter el hassasiyetini geliştirmek için basit el illüzyonları yapar, parmak kaslarını kuvvetlendirir ve havada yemek çubukları ile sinek avlamaya bile çalışır. Bu beceri el mühürlerini etkilemez.
  • Düşük seviyelerde karakter basit el illüzyonları gerçekleştirebilir, elini kullandığı çalgıları çalarken ortalama bir performans sergilemeye başlar. Birisi dikkat etmiyorken çok rahat bir şekilde başlasının ceplerini yoklayıp bazı ufak eşyaları alabilir. İnce işçilik çıkarabilir.
  • Ortalama seviyelerde karakter elinde tuttuğu silah üzerindeki kontrolünü de geliştirir. Karakter elindeki bir silah ile çok daha ince ve milimetrik hamleler yapabilir hale gelir. Bununla beraber elinde sıkıca kavradığı silahını daha zor düşürür. Hazırlıklı kişilerin ceplerinden yan kesicilik ile bir şeyler çalabilir. Herhangi bir müzik aletini çok iyi seviyelerde çalmaya başlar, bununla beraber neredeyse yapamayacağı ince işçilik kalmaz. Karakterin eli yüksek stres anlarında bile titremez.
  • Yüksek seviyelerde karakterin elindeki silah üzerindeki kontrolü mükemmelleşir. Milimetre altında bir keskinlik ile hamle yapabilir, elinden silahını neredeyse hiç düşürmez. Direkt olarak izlenirken bile birisinin cebinden bir şey çalabilir ve imkânsız gibi görünen el illüzyonları yapabilir.
Saklanma (Çeviklik)
Saklanma karakterin kendi fiziksel varlığını ne kadar iyi gizleyebildiğini belirtir. Bir insan normal şartlar altında çevreye koku, ses, görüntü ve benzeri şekilde bir çok iz bırakır. Saklanma becerisi karakterin bu olguları ne kadar iyi önleyebildiğini ve gizleyebildiğini temsil eder. Saklanma hususunda kendini geliştiren kişiler her hareketini akıllıca yapmaya çalışır, uzun sürelerce sabit kalmayı öğrenir ve her ortamda nasıl gizlenecekleri hususunda antreman yaparlar. Bu beceri doğa üstü olmayan gizlenme yöntemlerini kapsar ve kişiyi sensör tipi Shinobi'lerden korumaz.
  • Düşük seviyelerde karakter giysisindeki ve vücudundaki kokuları nötrlemeye çalışır ve sessizce hareket etme hususunda kendini geliştirir. Karakterin ayak sesleri azalır, eğer aktif olarak saklanarak ilerlemeye çalışıyorsa çevredeki gölge ve ışığı avantajına kullanarak kendini gizlemeyi çözer.
  • Ortalama seviyelerde karakter sessizce hareket ederken hızını arttırmayı çözer. Bununla beraber eğer hem gizlenip hem de çevreyi gözetleyebilme hususunda kendini oldukça geliştirir. Kullanıcı vücudunu da geliştirmekten geri kalmaz, sakinken daha uzun sürelerde nefesini tutabilir, tutamadığı zamanlarda ise nefes sesini neredeyse duyulmayacak seviyeye indirir. Çok uzun süreler boyunca negatif bir etki olmadan sabit kalabilir. Bir topluluk içerisinde nasıl dikkat çekmeyeceği hususunda da kendini eğitir ve kalabalık içerisinde izini kaybettirme yetisi kazanır.
  • Yüksek seviyelerde karakter pratik olarak bir gölgeye dönüşür. Karakter neredeyse hiç ses çıkarmaz ve yırtıcıları uyaran hiç bir koku kaynağına sahip olmaz. Gizlenerek hareket ederken hareketinde hiç bir yavaşlama olmaz. Neredeyse herkese fark edilmeden yaklaşabilir. Aktif olarak izleniyorken bile birisinin sadece bir anlığına onu gözünden kaçırması ile ortadan kaybolabilir, topluluk içerisinde sıradan bir yüzden farksız olur. Çevre etmenlerini kullanarak saklanırken bir bukalemun kadar başarılı olur.
Form (Kondisyon)
Form becerisi bir karakterin kondisyonunu ne kadar zorlayabileceğini temsil eder. Normal şartlar altında karakterin aktivite kapasitesini "Kondisyon" statı belirlerken Form becerisi bu aktivite kapasitesini negatif bir etki almadan ne kadar zorlayabileceğini tanımlar. Form becerisini geliştirmek adına karakter dayanıklılık antrenmanları yapar, kaslarını geliştirir ve acı eşiğini yükseltir. Bu bağlamda Form becerisi yükseldikçe karakterin fiziksel görünümü da atletik ve kaslı bir şekle bürünür.
  • Düşük seviyelerde karakter yorulmaya başladıkça performansında yaşanan düşüşler azalır. Acıya karşı koyma hususunda yoğunlaşır ve acı eşiğini yavaş yavaş yükseltir. Bununla beraber uykusuzluk karakterde çok fazla bir yan etki oluşturmamaya başlar.
  • Ortalama seviyelerde karakter ciddi anlamda yorulmuş olsa bile performansında bir düşüş yaşanmaz. Chakrası kritik seviyeye düşene kadar bunun yan etkilerini ciddi olarak hissetmez ancak bu etkileri de tamamen yok edemez. Karakter çok uzun süreler boyunca uykusuz kalabilir. Karakterin acı eşiği de ciddi miktarda yükselir ve acı onun konsantrasonunu bozan bir etki olmadan çıkmaya başlar.
  • Yüksek seviyelerde karakter bayılmanın eşiğine gelene kadar performansını korur. Chakrası yok denecek kadar azaldığı anlarda sadece bunun etkilerini görmeye başlar. Vücudunun resmen suyunu sıkarak fiziksel statlarının belirlediği maksimum kapasiteyi tam anlamıyla kullanır. Bununla beraber acı hissetmeyecek derecede yüksek bir acı eşiğine sahip olur. Uyku karakter için gerekli bir aktiviteden çıkar, bir kaç saatlik bir meditasyon yapması ona yetmeye başlar.
Ninshuu (Potansiyel)
Ninshuu karakterin Shinobi öğretileri hususundaki bilgi havuzunu temsil eder. Bu kavramları ne kadar iyi bildiğini, ne kadar derin kavradığını ve ne kadar nadir bilgiye erişimi olduğunu tanımlar. Ninshuu becerisini geliştirmek adına karakter sık sık kütüphaneleri ziyaret eder, sadece kendi elementi ve yetenekleri değil başka Shinobi'lerin teknikleri hususunda da ufkunu genişletir, yabancı köylerdeki Shinobi kültürlerini öğrenir.
  • Düşük seviyelerde karakter bir tekniği gördüğünde nasıl çalıştığı hususunda basitçe fikir yürütebilir hale gelir. Klanları tanıyabilir, klanların sahip olduğu Kekkei Genkai'ler hususunda genel geçer bilginin ötesinde spesifik bilgi parçalarına da sahip olur. Eğer bir element tekniğine başka bir element tekniği ile karşı koymaya çalışıyor ise bilgilerini kullanarak randımanını arttırır. Shinobi tarihi hususunda da kendini geliştirir.
  • Ortalama seviyelerde karakter bir tekniği el mühürleri bitmeden kabaca çözecek hale gelir. Tekniği gördüğünde ise nasıl çalıştığını kabaca anlar, bir kaç sefer gördüğünde ise yüksek oranda tekniğin mekaniğini çözmüş olur. Gizli tekniklerle karşılaştığında eğitimsiz kişilere göre tekniğin doğasını çok daha hızlı çözer. Eğer karşılaştığı tekniklerin bir açığı varsa bunları fark edebilmeye başlar. Bunlarla beraber bilinmeyen bir chakra fenomeni ile karşılaştığında, mesela gizli bir klan tekniği veya mod gibi, bunun hakkında hızlıca fikir sahibi olabilir, nasıl efektif bir biçimde karşı konulacağı hakkında mantık yürütebilir. Shinobi tarihinin detaylarını da öğrenmeye başlar.
  • Yüksek seviyelerde karakter neredeyse her tekniği daha ilk bir kaç el mühründen çözebilir, etkilerini gördüğü anda hangi teknik olduğunu anlar. Bununla beraber gizli teknikler hususunda bilgisi olmasa bile bir tekniği tek bir sefer görmesi o teknik ile alakalı bilmesi gereken herşeyi ona anlatır. Gizli yetenekler ve Kekkei Genkai'leri çok hızlı bir şekilde çözümler. Karakterin fikir yürütemeyeceği bir chakra fenomeni neredeyse yoktur. Shinobi tarihini en ince detayına kadar ezberler.
Aldatma (Varlık)
Aldatma karakterin sosyal ortamlarda gerçek niyetini karşısındakinden gizleyebilme kabiliyetini temsil eder. Bu beceri ile karakter çok daha iyi yalan söyleyebilir. Bunun ötesinde istediği surat ifadesini takınabilme ve yüksek bir güvenle başka birisi gibi davranabilme gibi yetenekler de edinir. Bu beceri karşı tarafın karakteri nasıl algılayacağı hususunda karakterin tam kontrol sağlamasına yardımcı olur. Karakter aldatma becerilerini geliştirmek hususunda sıkça ayna karşısında veya başka kişilere rol yapar, oyunculuk becerilerini geliştirir ve hitabetini kuvvetlendirir.
  • Düşük seviyelerde karakter basit yalanları çok rahat bir şekilde söyleyebilmeye başlar. Basit fikirleri sunarken doğru ses tonu ve vurgulama ile ikna kabiliyetini destekler. Rol yaparken daha başarılı ve inandırıcı olur. Kendi niyetini gizleme konusunda bilgilenir. Yalan söylerken istemsiz hareketlerden kaçınmayı öğrenir.
  • Ortalama seviyelerde karakter çok rahat bir şekilde yalan söyleyebilmeye başlar. İkna kabiliyeti ciddi oranda yükselir, karşısındaki şahıs kişinin sunduğu fikre çok net oranda karşı çıkmadığı sürece onu kendi tarafına çekebilme kapasitesine sahip olur. Hitap yeteneği yükselir ve konuşurken karşısındakilerin odağını çok daha iyi yakalar. Gerçek niyetini eğitimsiz kişilerden yüksek bir başarı oranı ile gizleyebilir. Eğitimli kişilere karşı ise eğer bariz bir hata yapmaz ise niyetini yüksek oranda gizler. Sorguda kişinin zihni çok zor kırılır.
  • Yüksek seviyelerde karakter gerçek benliği ile dışarı sunduğu maskeyi birbirinden neredeyse tamamen ayırır. Bu bağlamda dış dünyanın onu nasıl gördüğü hususunda tam kontrole sahip olur. Yalan söylerken sanki gerçekten buna inanıyormuşçasına davranır, ikna kabiliyeti çok yüksek bir oranda artar. Sorguda kırılamaz bir zihne sahip olma potansiyeli vardır. Gerçek niyetini sadece o bilir.
Empati (Varlık)
Empati karakterin karşısındaki kişinin o anki zihin durumunu anlayabilmesine ve onun gözlerinden dünyaya bakabilmesine olanak sağlar. Karakterin kendi kişiliğini ve kabullerini bir kenarı bırakıp karşısındakini gerçek ve tam anlamıyla anlayabilmesini temsil eder. Bu becerisini geliştirmek adına karakter insan davranışı ve psikolojisi hususunda kendini geliştirir, kişilerin istemsizce yaptığı hareketleri analiz ederler ve bunları yorumlayabilmeyi öğrenirler.
  • Düşük seviyelerde karakter karşısındaki kişinin ne hissettiğini çok kısa bir inceleme ile anlayabilir hale gelir. Kişinin sinirli mi yoksa sakin mi olduğunu çözebilir, bu hislerini saklıyorsa anlamaya çalışabilir. Eğitimsiz kişilerin söylediği yalanları hemen yakalar, gizledikleri bir şey var ise bunu fark edebilirler. Başkasının hal ve hareketlerini uzaktan izleyerek içinde bulundukları hisleri kabaca anlayabilirler.
  • Ortalama seviyelerde karakter karşısındakinin hislerini daha kompleks seviyelerde çözmeye başlar, onlarla konuştukça bu hislerin kaynağını çözebilir hale gelir. Eğitimli kişilerin yalanlarını yakalama konusundaki başarısı artar. Karşısındaki insanların zihinlerini etkileyen doğa üstü bir olgu var ise bunu fark edebilme şansları vardır. Bir kişi ile yeteri kadar vakit geçirebilirlerse onun psikolojik profillerini çıkarabilirler. Karşısındaki ile hiç bir ortak noktası olmasa bile onları anlayabilirler. Başkalarını uzaktan izleyerek onlar hakkında ciddi çıkarımlar yapabilirler.
  • Yüksek seviyelerde karakterden herhangi bir yalan kolay kolay kaçmaz. Karşısındaki kişinin spesifik olarak ne hissetiğini yüksek doğruluk oranı ile anlatabilir ve kompleks düşüncelerini çözebilir hale gelir. Karşısındakinin basit bir şekilde gözlerini kaçırması bile ona sayfalarca bilgi sunar. Karakterin algısından hiç bir şey kaçmaz ve karşısındaki kişi ile yeteri kadar vakit geçirirlerse sanki onların hayatını yaşamışçasına deneyimlerine ortak olabilir. Bir kişinin tam bir profilini çıkartması için ona bir kaç soru sorması yeterlidir. Benzer şekilde, bir kişinin davranışlarını basitçe izleyerek onun hakkında inanılmaz bilgi sahibi olabilirler.
Sosyalleşme (Varlık)
Sosyalleşme karakterin sosyal ortamlarda en iyi nasıl davranması gerektiği hususunda onu yönlendirir. Karakterin içinde bulunduğu ortamın adabını ne kadar iyi bildiğini, bu adabı nasıl avantajına kullanabileceğini, bulunduğu ortamın kültürel hassasiyetlerini çözebilmesini temsil eder. Bu beceri ona sadece formal ortamlarda avantaj sağlamaz, o anda içinde bulunduğu her türlü sosyal etkileşim hakkında ona bilgi verir. Eğer birilerine göz dağı vermek istiyorsa bu becerisiyle bunu en iyi nasıl yapabileceğine karar verebilir. Karakterin liderlik vasfı da bu beceriye bağlıdır. Karakter bu becerisini geliştirmek için bir çok farklı sosyal ortamda bulunur, sıkça araştırma yapar ve kültürel anlamda kendini geliştirir.
  • Düşük seviyelerde karakter karşısındakinin statü olarak nasıl bir konumda olduğunu hızlıca kavrayabilir. Ona en iyi hitap şeklini hızlıca belirleyebilir. Bununla beraber sosyal bir ortamda eğer dikkat çekmek istiyorsa veya istemiyorsa nasıl davranması gerektiğini çözebilir. Karakterde doğal bir lider aurası oluşmaya başlar.
  • Ortalama seviyelerde karakter baktığı kişinin sosyal olarak nasıl bir ağırlığı olduğunu hemen çözebilir. Onun nasıl bir davranış beklediğini analiz edebilir ve ona en iyi yaklaşma biçimini fomülize edebilir. Bununla beraber başka yörelerin kültürünü çözerek kendini onun bir parçası gibi sunabilir, böylece yabancı bir yerde ortamın bir parçası haline gelebilir. Bir başkasını sosyal olarak itibarını düşürmek veya yükseltmek istiyorsa bunu en iyi nasıl başarabileceğini çözebilir. Karakterin liderlik aurası kuvvetlenir ve insanları çok rahat peşine takabilir.
  • Yüksek seviyelerde karakter sosyal etkileşim hususunda neredeyse hata yapmaz bir hale gelir. Tüm dünya kültürlerini tanır ve her birinin sanki bir mensubuymuş gibi hareket edebilir. Herhangi bir ortamda amacına ulaşmak için neler söylemesi veya yapması gerektiği hususunda her zaman bir fikri vardır. Karakter ikonik bir lidere dönüşür.
Farkındalık (Zihin)
Farkındalık karakterin duyularının ne kadar açık ve kuvvetli olduğunu temsil eder. Karakterin gördüğü şeyleri daha iyi tanımasına, duyduğu sesler hakkında daha iyi fikir yürütebilmesine ve dokunduğu eşyanın nasıl bir materyelden yapıldığı hususunda bilgi edinebilmesine olanak sağlar. Karakter farkındalığını geliştirmek için çevresel görüşünü geliştirir ve bunun yanında bir sesin nereden geldiğini anlamaya dair antrenmanlar yapar.
  • Düşük seviyelerde karakter çevresel görüşüne giren hızlı cisimlerin nereye doğru hareket ettiğini çözebilir. Duyduğu bir sesin hangi yönden geldiğini kavramanın ötesinde uzaklığını bilebilir. Ses algılama eşiği düşer, bununla beraber odaklandığı şeyin ardındaki arkaplan görüntüsünü de analiz edebilir. Basit el illüzyonlarını çözebilir. Yediği ve içtiği şeylerin içerisinde bulunan maddeleri ayırt edebilir.
  • Ortalama seviyelerde karakterin algıları keskinleşir. Bir sesin kaynağını, nasıl bir canlı veya cansız varlıktan çıktığını, uzaklığını ve bir duvarın ardında olup olmadığını kavrayabilir. Çok kısık sesleri duyabilir, çok yüksek seslerdeki detayları da ayırt edebilir. Çok minimal hareketleri algılayabilir hale gelir ve çevresel görüşü de kendi görüşü kadar keskin olur. Daha önceden organizasyonunu bildiği bir oda veya eşya dizilimini tekrar gördüğünde değişip değişmediğini anlayabilir, bir eşyanın yerde sürüklenirken çıkardığı basit çizik izleri gibi ince detayları istemsizce algılayabilir hale gelir. Kompleks el illüzyonlarını da çözebilir.
  • Yüksek seviyelerde karakterin gözünden ve kulağından neredeyse hiç bir şey kaçmaz. Bir sesi kaynağından konumuna her şeyiyle çözebilir, gözlerinin gördüğü tüm alanı çok hızlı bir şekilde tarayıp dikkat çekici herşeyi fark edebilir. Karakterin gözünden bir şeylerin kaçması imkansıza yakın bir hâl alır.
İzcilik (Zihin)
İzcilik karakterin coğrafi bilgisinin derinliğini temsil eder. Karakterin çevresini tanımasına, gördüğü bitki örtüsünün hangi yöreye ait olduğunu bilmesine, her zaman yönünü tayin edebilmesine ve kaybolmamasına olanak sağlar. Karakter izciliğini geliştirmek için sık sık kamp yapar, eski haritaları inceler, yalnız başına ve ekipmansız bir şekilde tanımadığı yörelerde hayatta kalmaya çalışır.
  • Düşük seviyelerde karakter nasıl efektif bir şekilde doğada hayatta kalınacağını öğrenir ve deneyimler. Hızlıca kamp ateşi yakabilir, yırtıcılardan kamp alanını saklayabilir, hangi mantarın yenip yenmeyeceğini çözebilir. Bununla beraber eğitim aldığı köyün civarını da yavaş yavaş çözmeye başlar. Köyüne yakın yerlerde kesinlikle kaybolmaz, köyünün mensup olduğu ülkenin coğrafyasını da genel olarak çözmüş olur. Karakter başlangıç seviyesinde iz sürebilir, sürdüğü izlerden basit çıkarımlar yapabilir. Karakter ayrıca kendi izini kaybettirme hususunda da bilgilenir.
  • Ortalama seviyelerde karakter bir kaç dakikalık bir inceleme ile dünya üzerinde kabaca nerede olduğunu çözebilir. Eğer eğitim aldığı köyün mensubu olduğu ülkede ise spesifik olarak nerede olduğunu bilir ve o ülkede kesinlikle kaybolmaz. Köyüne yakın yerlerde ise her bir ağacın ve taşın yerini bilebilecek kadar bilgi dağarcığına sahip olur. Dünya üzerinde ismini bilmediği yerleşim yeri genelde bulunmaz. Eğer karakter bir yerleşim yerini bilmiyor ise ya çok eskidir, ya da aşırı yeni bir yerdir. Karakter kuzey yönünü her zaman bulabilir, bir haritası var ise gideceği yere ulaşması sadece zaman meselesi olur. Haritası yoksa bile karakter çevre ülkelerde gitmek istediği yere kaybolmadan ulaşabilir. Karakter çok iyi bir iz sürücü olur ve izler aktif olarak silinmiyor ise izi kolay kolay kaybetmez. Karakter kendi izini de yüksek bir başarı oranı ile gizleme kabiliyetine ulaşır.
  • Yüksek seviyelerde karakter neredeyse tüm dünyada bulunan her yerleşim yerini ve özel noktaları bilmektedir. Bununla beraber karakter eski ve unutulmuş lokasyonları da bilgi dağarcığına katar. Karakter kesinlikle kaybolmaz, yönünü kaybetmez ve gideceği yere en kestirme yolu her zaman bilir. İz sürme konusunda tamamen ustalaşır, gizlenmeye çalışan izler eğer doğaüstü yollarla silinmemişse en ufak bilgi kırıntısından bile hedefine giden yolu bulabilir. Karakterin izini sürenler eğer en az onun kadar yetenekli değil ise onu bulmaları imkânsıza yakın olur.
Bilim (Zihin)
Bilim karakterin doğa bilimlerindeki bilgi kapasitesini temsil eder. Karakterin karşılaştığı doğaüstü olmayan, materyel dünya ile alakalı fenomenler hususunda fikir yürütebilmesine ve bunların mekanizmalarını çözebilmesine olanak sağlar. Karakter bilimsel kapasitesini geliştirmek adına sık sık ders çalışır, farklı alanlarda kitaplar okur, vakit bulabiliyor ise özel ders alır.
  • Düşük seviyelerde karakter karşılaştığı doğal fenomenler hakkında genel kültür seviyesinde bilgiye sahip olur. Giriş seviyesinde fizik, matematik ve biyoloji gibi temel bilimleri kapsayan bir bilgi dağarcığına sahip olur. Bu onun çeşitli mantıksal çıkarımlar yapabilmesine, kavramlar arasında bağ kurabilmesine ve problem çözme yetisinin gelişmesine sebebiyet verir. Çevrede gördüğü basit alet ve malzemelerden işine yarayabilecek şeyler üretebilir.
  • Ortalama seviyelerde karakterin bilgi seviyesi genel kültür seviyesinin üstüne çıkar. Mühendislik ve genetik gibi temel bilimlerin ötesindeki alanlarda deneyim sahibi olmaya başlar. Bununla beraber bu bilgilerini pratiğe dökme hususunda kendini geliştirir. Seri bir şekilde havada ilerleyen bir objenin izleyeceği yolu ve hızı hesaplayabilir, bir cesedin ölüm saati ve sebebini kısa bir inceleme sonucunda anlayabilir, bir yapının en kırılgan noktalarını tahmin edebilir, bir objenin hangi materyelden yapıldığını çözüp onu en iyi nasıl kırabileceğini veya tamir edebileceğini tahmin edebilir. Bununla beraber eğer vakit ve maddiyat bulabilirse bilimsel aygıtlar üretebilir.
  • Yüksek seviyelerde karakter doğa bilimleri ve onun etrafına kurulu daha pratik branşlar hususundaki bilgi dağarcığı en güncel ve uç bilimsel noktalara kadar ilerler. Karakterin zihni dünyanın en büyük kütüphanesine bağlı bir arama motoru gibi ihtiyacı olan her bilgiye hızlıca ulaşabilir. Karakter eğer karşılaştığı bir doğal fenomen hususunda fikirsiz ise bu ya kayıtlara geçmemiş bir kavramdır, ya da ilk defa vuku bulan bir olaydır.
Bu hesaba atılan PM'ler kontrol edilmemektedir.
Locked

Return to “Gelişim”