Sabah kalkmanın üzerinde geçen yaklaşık yarım saat kadar bir süre sonra odanın kapısının hafifçe tıklatılmasıyla şiltenin üzerinden kalkıp kapıyı aralıyorsun. Gözlerinde yorgunluğu gördüğün ancak vücudu dinç bir şekilde duran Sentoki’nin hafif mahcup bakışlarıyla göz göze gelmenin ardından Sentoki “Umarım seni uyandırmamışımdır, rahatsız etmek istemedim.” diyor. Hemen ardından ise kapıyı tıklama sebebini açıklamak istercesine “Tapınak içerisinde toplanmamız gerekiyor da, yanımda olsan iyi olur.” diyor ve hemen “Hazır olduğunda çıkarız.” diyerek kapıyı yavaşça çekiyor.
Odanın içinde hazırlanmanın ardından kaldığın odanın kapısını açarak Sentoki’nin bulunduğu odaya geçiyorsun. Sentoki seni gördüğü anda oturduğu şilteden kalkıp “Geceyi rahat geçirmişsindir umarım.” diyor, bir yandan adımlarını kapıya doğru yöneltirken. Sentoki’nin eşliğinde odadan çıkmanızın ardından yan yana yürümeye başlıyorsunuz ve bu sırada etrafta hiçbir keşişin olmaması oldukça dikkatini çekiyor. Sentoki bu bakışlarını yakalamış gibi yüzüne hafif bir tebessüm kondururken “Dünkü liderlik mevzusunu az çok duydun. Şimdi bu işin çözümü için tapınak içerisinde toplanıyoruz.” diyor. Bu açıklamalarından sonra “Keşişler yeni lider için Hajime’yi de önerdiler ve bu yüzden ikimiz arasında bir seçim yapılması gerekiyor. Dün sen odandayken, bu seçimin yapılması için birkaç olay gerçekleşti bile. Öğretilerimizin tartışılması, değerlendirilmesi, genel tarih bilgileri, falan filan… Keşişlerin kararı duymak için gidiyoruz yani.” diyor.
Bir kez daha tapınağın giriş kapısına geldiğinizde, bu kez sizi karşılayan iki keşiş oluyor. Saygılı bir şekilde Sentoki’yi selamlayıp, başlarıyla sana hafifçe selam vermekle yetiniyorlar. İçeriye girdiğinizde ise, neredeyse dünkü gibi bir oturma planı olduğunu görüyorsun. Ancak bu kez tek fark, Hajime’nin de yüzü dönük bir şekilde en ön tarafta oturuyor olması oluyor. İçeriye girmenizle birlikte Hajime dahil tüm keşişler usulca ayağa kalkıyor. Her ne kadar Sentoki eliyle böyle bir eyleme ihtiyaç olmadığını belirtmek istese de, keşişler tarafından bu pek de dikkate alınmıyor. Sentoki usul adımlarla Hajime’nin yanına doğru geçerken kısık bir sesle “Hajime ile ortamda otur.” diyerek senin de nereye konumlanman gerektiğini belirtiyor.
Sentoki keşişlerin önüne geldiğinde ilk önce hafifçe eğilerek keşişleri selamlıyor ve ardından da Hajime’yi selamlıyor. Benzer bir karşılık almasının ardından yere çöken Sentoki’yi Hajime takip ediyor. Bu esnada Hajime’nin bakışlarıyla seni süzdüğünü fark ediyorsun. Ancak dışarıdan bakıldığında esaretine dair herhangi bir problem görülemediği için Hajime hafifçe tebessüm etmekle yetiniyor. Herkesin oturmasının ardından ise bu kez keşişlerin içinde en ön sırada gördüğü Teika’nın ayağa kalktığını görüyorsun. Teika önce Sentoki ve Hajime’yi selamladıktan sonra ardından diğer keşişlere başıyla bir selam verdikten sonra “Dün malum olduğu üzere, yeni başrahibin seçilmesi konusunda keşişler Sentoki-dono ve Hajime-dono’nun isimlerini ortaya koydular. Başrahiplik konusunda birden çok adayın olması durumunda, aday kişiler arasında bir seçim yapılabilmesi için bilgi birikimlerinin kıyaslanması gerektiği, kadim kitaplarda yazılıdır. Bu çerçevede Sentoki-dono ve Hajime-dono arasında dün gerçekleştirilen tartışma ortamı keşişler tarafından gözlemlendi ve bir sonuca varıldı. Şimdi müsaadenizle bu sonucu açıklamak istiyorum.” diyor. Teika bakışlarını Sentoki ve Hajime arasında gezdirdikten sonra Teika “Keşişler tarafından varılan kanaat, gerek Sentoki-dono’nun gerekse de Hajime-dono’nun bilgi birikimleri ve ninshuu bakımından birbirlerine denk oldukları ve her ikisinin de başrahip olabileceği şeklinde zuhur etmiştir.” diyor. Her ne kadar keşişler tarafında varılan bu kanaat onlar tarafından biliniyor olsa da, her biri Sentoki ve Hajime’nin tepkisini görebilmek adına heyecanlı bir şekilde ikisine de bakıyorlar. Bu esnada Sentoki ve Hajime’nin yüzlerine baktığında, Sentoki’nin suratındaki gururu, Hajime’ninkinde ise mahcubiyeti rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Teika bu açıklamalarının ardından bir süre durakladıktan sonra “Daha evvel tarihimizde görülmemiş bu durum karşısında, başvurulacak yöntem yine kadim kitaplarda yazılmaktadır. Buna göre, bilgi birikimleri ve ninshu konusunda denk olan keşişler arasında yapılacak seçim, kudretlerini çarpıştırmaları neticesinde belirlenecektir.” diyor. Bunun ne demek olduğunu ortamdaki herkes gibi sen de anlamış olsan da, ne Sentoki’nin ne de Hajime’nin böyle bir yola girmek isteyip istemediği konusunda yüzlerindeki ifadeyi tam olarak algılayamıyorsun.
Keşişlerin arasındaki bir yabancı olarak ortamı koklamaya ve anlamaya çalışmaya devam ederken Teika “İlk önce Hajime-dono’ya sormak isterim… Son düşünceleriniz nelerdir?” diyor. Hajime sözün kendisine verilmesiyle yavaşça ayağa kalkarken “Klişe olsa da, beni böylesine bir pozisyon için layık gördüğünüz ve ayrıca Sentoki-dono’ya da denk olarak gördüğünüz için müteşekkirim. Lakin daha önce de söylediğim gibi, bir seçme şansım olsaydı Sentoki-dono’ya karşı asla böyle bir pozisyonda olmazdım. Ancak kadim kitapları takip etmek gerektiğinin bilincindeyim. En azından atalarımıza duyduğumuz saygıyı ortaya koymak adına. Bu yüzden, Sentoki-dono’ya karşı elimden gelenin en iyisini yaparak hem sizleri hem Sentoki-dono’yu hem de atalarımızı mahcup etmeyeceğim.” diyor. Bu cümlelerinin ardından Hajime’nin yerine oturmasının ardından Teika “Buyrun Sentoki-dono, söz sırası sizde.” diyor. Başıyla hafifçe bir işaret yaptıktan sonra yerinden doğrulan Sentoki “Teşekkürler dostlarım. Bir gün böylesine bir günün geleceğini bilsek de bu şekilde olmamasını yeğlerdim. Ancak kaderi kontrol edebilmek sandığımız kadar kolay değil. Girdiğimiz bu yolda ise, sonuç ne olursa olsun mutluluğumu ve hüznümü aynı şekilde yaşamaya devam edeceğim. Her ne kadar Bansai-sama’yla kader ortaklığı yapmış biri olsam da, Hajime-san’ın en az benim kadar uygun gördüğünüz pozisyona layık olacağına inancım tam. Ancak, ben de tıpkı Hajime-san gibi, elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bansai-sama yerini almak veya başrahip olmak için değil… Siz dostlarımın lütuflarına ve atalarımızın saygısına mahzar olmak için.” diyor. Bu cümlelerinin ardından Sentoki yerine otururken Teika “Öyleyse hep birlikte alana geçiş yapalım ve her iki keşişimizi de destekleyelim.” diyor.
Teika’nın cümlelerini tamamlamanın ardından keşişler sırayla ortamı terk ederken Hajime Sentoki’ye dönerek “Sentoki-dono daha makul bir çözüm yolu bulamaz mıydık?” diyor. Hajime ise hafifçe gülümseyerek “Az önce elinden gelenin en iyisini yapacağını söylüyordun, bu kadar çabuk mu çark ediyorsun Hajime-san?” diyor. Hajime ise bu latifeye gülümseyerek tepki verirken “Ne bileyim… Yanlış anlaşılmak istemem ama kadim kitaplarda yazıyor diye dövüşmek zorunda olmamız gerektiğini düşünmüyorum sadece.” diyor. Sentoki ise yavaşça ayağa kalkarken “Bunu sen değiştirirsin o zaman. En azından bizden sonrakiler böylesine bir saçmalıkla uğraşmak yerine yaslarını tutarlar.” diyor. Hajime de Sentoki’ye gülümseyerek karşılık verirken, onun ardından yürümeye başlıyor.